Tilbake til startsiden

Festsalen

Adressen er Gamle Ringeriksvei 5. (Gårdsnr. 15, Bruksnr. 121)

Cand.philol. Reberg bygget i 1918 en pensjonatskole med blant annet et hus med gymnastikksal. Huset lå på stedet der Festsalen ligger i dag. I gymnastikksalen ble det drevet gymnastikk, men det ble også vist film.

Reberg hadde fått bevilling av kommunen til å starte kino i 1922, men han fikk bare lov å vise film når det var skolefri. Filmtypen man benyttet på den tiden var svært brannfarlig nitratfilm. Brannsikker acetatfilm kom først etter 1950. Ifølge Ole H. P. Disen (se kildene nedenfor) ble film antent ved et uhell, og hele gymnastikksalen brant ned. Gymnastikksalen ble snart bygget opp igjen, men nå leide kommunen lokalet og overtok kinodriften. Ifølge Bjørn Magne Mathisen (se kildene nedenfor) var det bare en liten brann i isenkramforretningen "Aksel og Victor", og brannen ble straks slukket.
Kommunens kino i gymnastikksalen ble åpnet 25. august 1923. Det var plass til 200 personer, og en cellist og en fiolinist sørget for lyd. Filmene som ble vist var blant andre den svenske filmen "Synnøve Solbakken" og Harold Lloyd-filmen "Hastverk". Kinoen gikk godt, og i 1924 vedtok kommunen å kjøpe gymnastikksalen. Overskuddet ble brukt til å dekke kommunens utgifter i forbindelse med utbyggingen på Strand.

På gateplan i gymsalbygningen lå fra 1919 "Frøken Marie Forseths bokhandel". Her kunne man få kjøpt papir og skrivesaker og få hjelp til trykking. Marie Forseth overtok i 1921 Asker og Bærums Budstikkes filial på Stabekk. I 1926 flyttet hun forretningen til den nye Kinobygningen og i 1932 videre til Stabekkhuset.
Fra 1921 til 1926 lå også isenkrammen "Aksel og Victor" i gymsalbygningen. Det var her det oppsto en brann i 1922. Se ovenfor.

Det ble snart behov for en større kino. En tomt som lå mellom gymnastikksalen og undervisningsbygget (det som nå heter Stabækhøi), ble kjøpt av kommunen. Her ble det satt opp en helt ny bygning, og gymnastikksalen ble ombygget til festsal. Resultatet ble den Kinobygningen vi ser her i dag. Den nye kinoen sto ferdig 25. august 1926 med 360 plasser. Den er tegnet av Eilif Arneberg og himlingen av Guy Krohg (1937). Kinoen er nå nedlagt, men bygningen er fortsatt i bruk til kulturelle formål.

I festsalen har det vært blant annet danseskole (Svaes danseskole).

Ungdomsklubben Teenageklubben hadde sitt første møte i Festsalen i 1958. Den ble startet av en del unge gutter fra Lysaker. Guttene fikk hjelp av pastor Einar Koren og foreldre.
Det ble da også dannet en popgruppe som het The Teenagers. Klubben på Stabekk ble svært populær. Det ble spilt musikk og det ble danset. Etter klubbarrangementene møttes ungdommen på Grotten eller på Inger's Drive-in.
Klubben vokste med rekordfart, og i 1960 flyttet den til Strand restaurant.
Teenageklubben var Norges største ungdomsklubb.


Festsalen er fortsatt i bruk. En brukerforening, i samarbeid med de omkringliggende velforeningene, driver (2022) lokalt kulturhus i Kinobygningen, etter at kinoen ble nedlagt. De kaller seg Kulturhuset Stabekk Kino. Brukerforeningen leier lokalene av kommunen, og de får noe økonomisk støtte. Et allsidig kulturtilbud, med blant annet teatervirksomhet, fyller den tidligere kino- og festsalen. Kulturhuset inngår i kommunens Kulturarena.


Kilder:

Sars, Michael og Nordheim, Reidar. (1974). Stabekk, en historikk. Vestre Stabekk vel

Rik på historie. Bærum Kommune

Lokalhistoriewiki

Normann, Liv Enersen. (2013). Et lite minne fra Øvre Stabekk. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 53

Mathisen, Bjørn Magne. (2019). Historien om Bekkestua - og Bekkestuingene

Disen, Ole H. P. (2017). Filmens og kinoens barndom i Bærum. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 57

Mathisen, Bjørn Magne. (2020). Historien om Stabekk − og stabekkingene.
Bestilles privat: bmmathis@online.no eller telefon: 906 02 658

Kulturhuset Stabekk Kino

Festsalen er venstre (øvre) del av bygningen vi ser. Opprinnelig var det ikke satt inn vinduer. Se bildet nedenfor. I høyre (nedre) del lå Stabekk kino. Foto: Knut Erik Skarning
Eldre bilde av Festsalen og Kinoen. Kilde: Prospektkort
Inne i gymnastikksalen.
Kilde: Fra Norges næringsveie i tekst og bilder (1923)
På 1920-tallet lå blant annet isenkrammen "Aksel og Victor" i gymsalbygningen. Se teksten nedenfor. Kilde: Vestre Stabekk Vel